Izjava za javnost - 4. MSP konferenca
Konferenca MSP za mala in srednja podjetja

Sporočilo za javnost

Aktivna, pametna in povezana mesta

;

Postojna, 28. marca 2017 – Več kot 100 udeležencev je na 4. mednarodni konferenci MSP razpravljalo  o dobrih praksah upravljanja z mestnimi središči. Dogodek je organizirala Podjetniško trgovska zbornica (PTZ) pri GZS, ki je podelila tudi priznanje Pomladni veter.

PTZ je leta 2011 pristopila k projektu TCM (Town Center Management), v katerem so sprva sodelovala mesta Ljubljana, Celje in Koper, danes pa je - tudi s pomočjo izobraževalnih delavnic pod okriljem javne agencije Spirit in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, mreža mest, ki si v Sloveniji prizadevajo oživiti mestna jedra ter uspešno upravljati mesta s pomočjo novih tehnologij ter uspešnega javnega in zasebnega partnerstva, vse večja. 

Zbrane je pozdravil direktor družbe Postojnska jama d.d. Marjan Batagelj, ki je poudaril, da je prav upravljanje Postojnske jame zgleden primer dobrega javno-zasebnega partnerstva. Podpredsednik upravnega odbora PTZ Marko Lotrič je povedal, da je spodbujanje podjetništva v mestnih jedrih v prvi vrsti naloga mestnih oblasti. Tudi zato, kot je dodal generalni direktor GZS mag. Samo Hribar – Milič, ker je dobro upravljanje mest pogoj za gospodarsko rast v eni najbolj perspektivnih slovenskih panog – turizmu. In prav na področju novih digitalnih tehnologij, industrijske revolucije 4.0 ter strateško razvojno inovativnih partnerstev (SRIP) se pametnim mestom ponujajo nove možnosti, kot je opozoril državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Aleš Cantarutti. Za tako imenovana pametna mesta je, kot je dejal generalni direktor SRIP Pametna mesta in skupnosti  Martin Pečar na voljo kar 300 milijonov evrov. Vodja predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoran Stančič pa je opozoril tudi na sredstva tako imenovanega Junkerjevega sklada.

Na konferenci je več kot sto udeležencev prisluhnilo dobrim praksam upravljanja z mestnimi središči iz Lizbone, ki je pred dvema letoma za uspešno spodbujanje podjetništva prejela nagrado Evropske komisije. Zbranim je spregovoril direktor avstrijske družbe CIMA mag. Ronald Murauer, ki je pred leti pomagal zasnovati projekt TCM v Sloveniji. Predstavljeni so bili primeri dobrih praks Beljaka in drugih avstrijskih mest, britanskega Liverpoola, švedskih mest, med domačimi pa predvsem Kranja in Kopra, čigar vodja Jana Tolja je pred dvema letoma za vodenje projekta TCM prav tako prejela nagrado Evropske komisije.

Na konferenci je predsednica komisije za davke pri PTZ Branka Drnovšek – Adamlje predstavila Memorandum MSP, ki ga bo Podjetniško trgovska zbornica naslovila na Vlado RS.

 PTZ je za izjemne poslovne dosežke v minulem letu nagradila s priznanjem Pomladni veter Aleksandra Lemuta - ustanovitelja, lastnika in direktorja mreže trgovin Fama d.o.o., ki uspešno povezujejo lokalne proizvajalce hrane v jugozahodni Sloveniji.

 

***Trgovsko podjetje Fama d.o.o. Vipava bo junija praznovalo 27 let rasti in uspešnega poslovanja. Od ustanovitve 18. junija 1990 v garaži na Vojkovi ulici v Vipavi povečuje obseg poslovanja in ima sedaj že več kot 110 zaposlenih. V letu 2016 je podjetje imelo več kot 18 mio € prihodkov in se je zadnja leta razvilo v največje podjetje v Občini Vipava. Vsa leta svojega obstoja posluje pozitivno oziroma z dobičkom, ki ga v celoti namenja za investicije v širitev obsega poslovanja. Tako podjetje vsako leto odpre še po en ali dva nova marketa in to na področjih, ki so jih veliki trgovci zapustili. Pred dvema letoma se je podjetje vključilo v ZMTS - Združenje malih trgovcev Slovenije, ki deluje v okviru PTZ. Kmalu nato pa je bila ustanovljena še Veriga ZMTS, ki združuje že več kot 60 preživelih malih živilskih trgovcev na podeželju in v starih mestnih jedrih.


Partnerji dogodka

KROVNI PARTNER DOGODKA

     
Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.

ZLATI PARTNER DOGODKA
BRONASTI PARTNERJI DOGODKAPODPORNI PARTNER DOGODKA