Izjava za javnost
Konferenca MSP za mala in srednja podjetja

IZJAVA ZA JAVNOST

Ljubljana, 4. junij 2020 - Podjetniško trgovska zbornica pri GZS je danes pripravila že 7. mednarodno e- konferenco za mala in srednja podjetja. Že tradicionalna konferenca je tokrat potekala delno v digitalni obliki in je bila namenjena tako imenovanemu mentorstvu za obvladovanje težav, ki je v EU bolj znan pod nazivom Early Warning Europe( EWE).

Zbrane je najprej prek video posnetka nagovoril minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, ki je poudaril, da konferenca na to temo prihaja v pravem trenutku, saj bo program zgodnjega opozarjanja podjetji na težave v Sloveniji izvajala javna agencija Spirit.

Tudi vodja predstavništva Evropske komisije v Ljubljani dr. Zoran Stančič je poudaril, da je spričo epidemije tudi v Evropski uniji, ki se lahko pohvali s 25 milijoni majhnih in srednjih podjetji, program zgodnjega opozarjanja na težave tisti, ki bo lahko preprečil propadanje majhnih in srednjih podjetij zaradi krize. »Podjetniški problemi so na tleh, rešitve pa so velikokrat v oblakih,« je opozoril mag. Brane Lotrič, predsednik UO PTZ.

Tudi generalna direktorica GZS mag. Sonja Šmuc je dodala, da je GZS že decembra lani opozarjala državo, naj sprejme ukrepe, ki bi pomagali majhnim in srednjim podjetjem v morebitni novi krizi. V času epidemije so se sodelavci Gospodarske zbornice Slovenije trudili tudi po 16 ur dnevno, da so zagotovili vladno sprejetje ustreznih ukrepov za pomoč gospodarstvu.

Konferenca je svoj vrh dosegla z okroglo mizo na temo mentorstva za obvladovanje težav, v katerem so svoje izkušnje s tem  programom, ki se je začel na Danskem že pred 13 leti delili predstavniki Danske, Poljske in Velike Britanije.

Na konferenci PTZ smo v zvezi s programom zgodnjega obvladovanja težav v podjetjih sprejeli naslednja priporočila:

 1. Program Early Warning je družbeno in ekonomsko koristen, zato se je potrebno zavzemati, da njegov obstoj zagotavljamo tudi v prihodnje;
 2. Za uspešno izvajanje programa pomoči Early Warning, je ključno sodelovanje vseh relevantnih deležnikov;
 3. Deležniki podjetniškega podpornega okolja bi morali podjetnike v težavah, s katerimi so v stiku, spodbujati in opogumljati naj uporabijo ponujeno pomoč programa Early Warning;
 4. Kjer je to smiselno in mogoče je potrebno promovirali in spodbujali ozaveščanje podjetnikov – predvsem potencialnih prostovoljnih mentorjev - o pomenu vračanja družbi.

 Agencija SPIRIT zbira mentorje, ki bodo prostovoljno in brezplačno po načelih neodvisnosti, nepristranskosti in zaupnosti brezplačno pomagali podjetjem v težavah. Program bo stekel do konca letošnjega leta.


Tudi letos so na konferenci za mala, srednja in makro podjetja podelili priznanje Pomladni veter. Prejel ga je Zavod za razvoj Waldorfskih šol in vrtcev. V imenu zavoda ga je prevzel direktor Waldorfske šole Ljubljana Iztok Kordiš.


 

Več informacij: GZS Podjetniško trgovska zbornica, 01 58 98 312, ptz@gzs.si
  Partnerji dogodka

  KROVNI PARTNER DOGODKA

                        
   Funded by the European Union. Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or the European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor EACEA can be held responsible for them.    

  ZLATI PARTNER DOGODKA
  BRONASTI PARTNERJI DOGODKA  PARTNERJI DOGODKA